Symboliek

 

Symboliek

Iedereen kent de uitdrukking dat een foto meer zegt dan 1000 woorden. Symboliek is de taal van afbeeldingen, van beelden, en draagt de achterliggende informatie beter en krachtiger over dan woorden zouden kunnen doen. Dat is ook wel te begrijpen, wetende dat het symbool ouder is dan de taal. Een symbool creëert in het menselijk brein een beeld, compleet met de verschillende betekenissen. Symbolen kunnen heel simpel zijn, of heel gecompliceerd. Ze kunnen heel eenvoudig zijn in vorm of heel ingewikkeld. Ze kunnen duidelijk zijn en beperkt in interpretatie, of ze kunnen versluierd zijn en multi-interpretabel.

3469167_3_8737_loge-du-grand-orient-de-france-a-castres-le_40e7963eb0790b8cb97043f17c3c2ad0

De vrijmetselarij gebruikt niet alleen symbolen, ze heeft symboliek zelfs in de plaats gesteld van die andere, meer moderne abstractie: de taal. Eigenlijk is vrijmetselarij nog de enige plaats waar symboliek wordt bewaard, geïnterpreteerd en wordt doorgegeven. Dat is het oeroude aspect van de vrijmetselarij. De boodschap is echter van alle tijden. En daarmee kan de vrijmetselarij, zoals in het geval van loge Zenith, dus heel modern zijn.

 

De gebruikte symbolen zijn oud, oeroud, maar de interpretatie zal door de mens telkens opnieuw worden gebruikt en geïnterpreteerd.