Het lidmaatschap

 

Het logeleven

Er wordt wel eens gezegd, dat de vrijmetselarij blijvend vrij is, maar niet vrijblijvend. En dat is raak getypeerd. Lid worden van een vrijmetselaarsloge is geen zaak die men te licht moet opvatten. Er wordt van je verwacht dat je op regelmatige basis de bijeenkomsten bezoekt en dat je “je steentje bijdraagt”. Het is fijn als mensen van te voren nadenken over de onderwerpen die aan de orde komen.  Alleen dan kan er een zinnige dialoog op gang komen.  

metselen

Het verenigingsleven

Ook een loge is gewoon een vereniging en kent dus bestuurlijke taken. Er is een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Deze functionarissen hebben zowel een rituele als een bestuurlijke taak. Daarnaast kent een loge nog een heel scala van rituele functies die bezet moeten zijn om een loge avond te laten slagen.  Wij zijn van mening dat een loge alleen goed kan functioneren als de leden MET elkaar VOOR elkaar willen “arbeiden”. Niet alleen aan zichzelf, niet alleen aan de samenleving maar ook aan hun loge.

 

Bijeenkomsten

De logebijeenkomsten van de loge Zenith vinden twee maal per maand plaats. De vrijmetselarij kent bovendien een aantal feestdagen die jaarlijks worden gevierd.

 

Kledingvoorschrift

In de loge Zenith gaan de heren gekleed in een zwart pak met zwart hemd en das of zwarte pull met turtle neck; de dames in een zwart jurkje, mantelpakje of rok met vestje met een zwarte top of blouse. 

 

Kosten

Het lidmaatschap van een loge kost geld. Er is een contributie, soms wordt ingezameld voor hetzij de loge, hetzij een goed doel. Men moet rekening houden met de aanschaf van maçonnieke regalia zoals schootsvellen en handschoenen.

 

IMG_9161